Skip to main content

Nordøstlige Nigeria: En ny og bedre hverdag i Kiribiri

Etter år med langvarig konflikt, hjelper et levebrødsprosjekt familier med å produsere mat til seg selv igjen.
, FNs World Food Programme
1*n8TDzFwDTnqWoLmkoXBUIA.jpeg
"Vi levde et fattig liv. En gang tigget vi etter mat — og vi gjør det fortsatt noen ganger", sier Yagana Bagade, en småskala bonde i Kiribiri. Bilde: WFP/Adedeji Ademigbuji

Klokken er ni om morgenen i Kiribiri, en støvdekket liten landsby i det nordøstlige Nigeria. Yagana Bagare er på vei til et lite stykke land utenfor landsbyen, der hun nylig plantet mais.

Selv om det fortsatt er tidlig om morgenen, er varmen intens. Noen ganger blir det opp mot 45 grader. Med det stopper ikke Yagana Bagare fra å gå veldig fort. Den 30 år gamle kvinnen ser frem til å luke rundt avlingene hun plantet for få uker siden. For første gang på flere år kan hun nyte synet av plantene sine som vokser.

Siden utbruddet av konflikt — nå i det niende året i nordøstlige Nigeria — har det å gå på jobb på åkrene utenfor landsbyene blitt et skummelt oppdrag. Kjempingen har tvunget 1,6 millioner mennesker i statene Borno, Adamawa og Yobe — de tre mest påvirkede nordøstlige statene — til å flykte fra hjemmene sine.

Som mange andre landsbyer har Kiribiri, som ligger omtrent 20 kilometer utenfor Maiduguri, hovedstaden i Borno-staten og episenteret for konflikt, blitt alvorlig påvirket. Yagana og mannen pleide å være lykkelige bønder, men har blitt nødlidende.

"Vi levde et fattig liv. En gang tigget vi etter mat — og vi gjør det fortsatt noen ganger", sier Yagana Bagare. "Mannen min dytter en vogn på markedet for å overleve, men vi lever så vidt et godt liv."

Men forandring er nært forestående. Et program under navnet FADAMA (ordet betyr land som er mulig å irrigere på hausa-språket), finansiert av Verdensbanken gjennom den nigerianske regjering med World Food Programme (WFP) som en av partnerne, støtter familier slik at de igjen kan innføre selvstendig gårdsdrift.

1*WRy84--yQGBJ7qSuYZp9lg.jpeg
Før de kan bli med i FADAMA-prosjektet blir deltakerne og familiene deres registrert på SCOPE-plattformen. SCOPE brukes til administrering av både livreddende assistanse og levebrødsprosjekter. Bilde: WFP/Inger Marie Vennize

Det lille stykket land som Yagana Bagare skynder seg til ble utdelt til henne som en del av FADAMA-prosjektet. Landet var gitt av det 85 år gamle landsbyoverhodet, Zanna Lawan Umar, til bruk for de unge familiene i Kiribiri.

Yagana Bagares mann, Salisu, blir ofte med henne på åkeren. Vanligvis ville han ha dyttet vogner på det lokale Muna-markedet, som har blitt angrepet av selvmordsbombere flere ganger. Som en del av WFP-FADAMA føler han seg nå tryggere og mindre avhengig av ekstern hjelp.

1*a6zjwbfarRdJnw7K3XFSXg.jpeg
85 år gamle Zanna Lawan Umar er stolt over å kunne hjelpe 72 fattige familier i samfunnet med å støtte seg selv. Bilde: WFP/Inger Marie Vennize

Landsbyrådet valgte deltakere til prosjektet, noe som totalt hjalp 7000 mennesker og familiene deres i Maiduguri-området. I Kiribiri er 72 personer og familiene deres, inkludert Yagana, registrert som deltakere i et jordbruks- og irrigasjonsprosjekt. De utvalgte husholdningene mottar et månedlig stipend på N17 000 (NOK376) fra WFP, for å dekke utgifter til mat frem til de kan høste inn avlingene sine.

"Hvis vi produserer vår egen mat kommer vi til å bli respektert, og vi kommer til å få tilbake vår tapte jord. Det er den verdigheten jeg ønsker folket mitt i Kiribiri", sier Zanna Lawan Umar, landsoverhodet.

1*E1BHjOebC5lpvRawC1DXTw.jpeg
Etter intense diskusjoner skriver Kiribiris landsbyoverhode og FADAMA-teamet fra myndighetene under på en avtale som tillater bønder å så på trygge åkre igjen.

Modu Koru er en annen innbygger i Kiribiri som kan forandre livet til familien sin gjennom programmet når innhøstingstiden kommer. Koru, som har to koner og ni barn, mistet også åkrene sine for flere år siden på grunn av en trussel fra kjempere.

1*YSAkhZmHFN0AdSj3C9EPyg.jpeg
Modu Koru jobber hardt på den nye åkeren sin for å kunne høste rikelig i innhøstingsperioden. Bilde: WFP/Adedeji Ademigbuji

"Konflikten drev oss fra gården vår. Vi er glade for å være tilbake og drive med jordbruk, istedenfor å tigge på gata eller utsette barna våre for tigging på gata."

Mens Modu Koru venter på å høste avlingene sine om noen få måneder, er han glad for å drive med jordbruk igjen etter langvarig konflikt.

"Konflikten drev oss fra gården vår. Vi er glade for å være tilbake og drive med jordbruk, istedenfor å tigge på gata eller utsette barna våre for tigging på gata", sier Modu Koru.

1*MSfYeUwwWl6sQbZa_Smlsw.jpeg
Modu Koru kommer til å motta en sum på N17 000 (NOK376) i kontantbasert assistanse i den magre sesongen for å kjøpe de aller mest nødvendige matvarene for konene og barna før innhøstingen begynner. Bilde: WFP/Adedeji Ademigbuji

Programmet bistår med en rekke levebrødsaktiviteter. Noen husholdninger er involvert i konstruksjon av vannboring til irrigasjon, slik at bønder kan plante og høste flere ganger i året. Andre driver en treplantasje, og en rekke kvinner driver en liten bedrift med oppdrett av kylling.

1*wP_TOgqU8VCWMHrDZHAj6Q.jpeg
Bønder planter nesten ikke i løpet av den tørre sesongen, men WFP/FADAMA vannboring til irrigasjon på utvalgte steder forbedrer jordbruk i tørre perioder. Bilde: WFP/Inger Marie Vennizev

Samfunnene vil også dra fordeler av blant annet konstruksjonen av veier, områder for avfallsdeponering, jord- og vannbevaring, yrkessenter og markedsboder.

1*36npnsojn-tRpnAkhML0Cg.jpeg
Noen Kiribiri-innbyggere er midlertidig ansatt på prosjekter som støtter jordbruk. Mallam Burka er en del vannborings/irrigasjons-teamet som sørger for at avlinger kan bli høstet også i den tørre sesongen. Bilde: WFP/Adedeji Ademigbuji

Selv om WFP hjelper rundt 1,2 millioner mennesker med matvareassistanse eller kontantbasert assistanse i nordøstlige Nigeria, er planen å jobbe med å utvikle flere prosjekter som FADAMA, som støtter familier slik at de kan starte opp levebrødene sine igjen. Dette er på linje med WFPs visjon om å redde liv i kriser og forandre liv for å gjøre mennesker med motstandsdyktige og selvforsynte.

Les mer om WFPs arbeid i Nigeria her.